بررسی اکسپریا Z1 سونی
تبلیغات
تبلیغات
تبلیغات
تبلیغات
تبلیغات
بررسی اکسپریا Z1 سونی

 

بررسی اکسپریا Z1 سونی

بالاخره تلفن افسانه‌ای سونی با نام رمز هونامی و نام رسمی Xperia Z1 معرفی شد. این محصول اولین تلفن سونی است که برای ساخت آن تمام بخش‌های این کمپانی ژاپنی دست به دست هم داده‌اند تا محصولی متفاوت را روانه بازار کنند. Z1 از جهات مختلفی نسبت به رقبا برتری‌های دارد که در ادامه به بررسی عمیق آنها خواهیم پرداخت و همچون روال همیشه ضعف‌های این گوشی را نیز بازگو خواهیم کرد.

سونی امسال نشان داد که قصد دارد در دنیای موبایل جزو برترین‌ها باشد. سونی تا اینجای کار تنها شرکتی است که توانسته دو محصول پرچمدار را با پردازنده Snapdragon 800 روانه بازار جهانی کند. مهمترین استراتژی امسال سونی که موجب موفقیت و کسب سهم بازار بیشتر شد، عرضه زودهنگام و گسترده محصول پیش از رقبا بوده است. این موضوع با معرفی Xperia Z در ابتدای امسال کلید خورد و با محصولاتی همچونی Z Ultra و نهایتا Z1 به اوج خود رسید.

تلفن Xperia Z1 از جنبه‌های مختلف شاخص و بعضا بی همتا است. بخش دوربین این تلفن توسط واحد سایبرشات سونی طراحی و ساخته شده و این کمپانی سعی نموده بدون تغییر در ترکیب مسطح پشت گوشی یک سنسور نسبتا بزرگ 20.7 مگاپیکسلی را به همراه لنز G Lens ساخت خود، در آن جای دهد. این تلفن از یکی از بهترین سیستم-روی-یک-چیپ‌های فعلی دنیای موبایل، یعنی Snapdragon 800 ساخت کوالکام بهره می‌برد و علاوه بر آن به یک باتری پرظرفیت، 3000 میلی آمپرساعتی تجهیز شده تا خیال همه را از شارژ میان وعده راحت کند.

تلفن اکسپریا Z1 توسط دفتر سونی در ایران برای نقد و بررسی در اختیار  قرار گرفت.

طراحی و سخت افزار

شیک اما فوق العاده با دوام و مستحکم

در این موضوع شکی نیست که Xperia Z1 جایگزین Xperia Z است و از این رو هر دو تلفن از زبان طراحی مشابه برخوردار هستند. این بار سونی از یک شانسی تماما فلزی با لبه‌های آلومینومی به جای فیبرکربن استفاده نموده تا استحکام تلفن را بیش از پیش بهبود بخشد. درگاه‌های ورودی و خروجی و همچنین بدنه پشت و جلوی تلفن Z1 که از جنس شیشه مستحکم ساخته شده‌اند بر روی همان شانسی فلزی سوار شده‌اند تا استحکام و مقاوت تلفن بیش از پیش ارتقاء یابد. صفحه شیشه‌ای پشت و جلوی تلفن در مقابل خط و خش و ضربه‌های احتمالی بسیار مقاوم است. سونی در کنفرانس معرفی این محصول نشان داد که لبه‌ها و شاسی اصلی بصورت یک‌تکه و بسیار مستحکم در نظر گرفته شده‌اند تا دوام تلفن در سطح بسیار بالایی قرار گیرد. حال استحکام بالای قسمت‌های مختلف تلفن را در کنار لبه‌های ضخیم اما ظریف آلومینومی و همچنین ضد آب و ضد گرد و غبار بودن دستگاه قرار دهید تا با یک تلفن قرص و محکم روبرو شوید. این حس از اولین باری که تلفن را در دست می‌گیرد به شما القاء می‌شود، حس یک کالای شیک اما کاملا بادوام و مقاوم.

 

هرچند اکسپریا Z1 از نظر ظاهری بسیار شبیه به Z است، اما تغییرات و بهینه‌سازی‌‌های قابل قبولی در آن اعمال شده، که از این بین می‌توان به لبه‌های تراش خورده منحنی شکل برای بهبود ارگونومی دستگاه اشاره کرد. اگر بخاطر داشته باشید یکی از ایراداتی که به تلفن اکسپریا Z وارد کردیم، عدم احساس راحتی در زمان در دست گرفتن تلفن بود که به دلیل لبه‌های تیز دستگاه ایجاد شده بود؛ اما سونی لبه‌های فلزی Z1 را به خوبی تراش داده تا در دست گرفتن آن راحت‌تر، ارگونومی آن بهتر و جلوه آن زیباتر شود. البته شاسی فلزی و بدنه شیشه‌ای به همراه باتری بزرگ 3000 میلی آمپرساعتی باعث شده تا وزن Xperia Z1 کمی سنگین‌تر از دیگر پرچمدارن اندرویدی شود. ابعاد این تلفن برابر 144 در 74 در 8.5 میلی متر و وزن آن 170 گرم است.

Xperia Z1

از دیگر تغییرات مثبت اعمال شده در Z1 می‌توان به قرار گرفتن LED مربوط به اعلانیه‌ها در لبه بالای تلفن و در دل خروجی اسپیکر مخصوص مکالمه، اشاره کرد. این LED قابل مشاهده نیست و طراحی ظاهری دستگاه را بهم نمی‌زند، اما زمانی که نیاز به اطلاع رسانی کاربر باشد، مثلا تماس از دسته یا پیامک خوانده نشده‌ای باشد، روشن و خاموش می‌شود و کاربر را مطلع می‌کند. نکته جالب دیگر، غیرقابل مشاهده بودن میکروفون در لبه پایین دستگاه است که احتمالا در دل دریچه‌های اسپیکر که در لبه پایین تلفن جای دارد، قرار گرفته است. اما نکته مایوس کننده عدم وجود فرستنده اینفرار-رد برای تبدیل شدن تلفن به یک ریموت کنترل است. قابلیتی که این روزها در اغلب پرچمداران تلفن‌های هوشمند وجود دارد و امکان کنترل تمام لوازم صوتی و تصویری و برخی از لوازم خانگی از طریق تلفن هوشمند را میسر می‌کند.

مشخصات فنی و زمان عرضه Xperia Z1 سونی

  • پردازنده Snapdragon 800 با 4 هسته 2.2 گیگاهرتز از نوع Krait 400 و گرافیک Adreno 330
  • صفحه نمایش 5 اینچ از نوع LCD با تراکم 441 پیکسل در اینچ و رزولوشن 1080p به همراه فناوری‌های Bravia Engine 2 و Triluminos سونی
  • دوربین با سنسور 20.7 مگاپیکسل با ابعاد 1/2.3 اینچ به همراه لنز G Lens، فلاش LED و دکمه اختصاصی فیزیکی شاتر
  • دوربین جلو 2 مگاپیکسل
  • ابعاد 144 در 74 در 8.5 میلی متر / وزن 170 گرم
  • سیستم عامل اندروید 4.2.2 به همراه رابط کاربری سونی
  • ضد آب، ضد خش، ضد گرد و غبار با استاندارد IP58 (مقاوم در عمق 1.5 متری برای مدت 30 دقیقه)
  • حافظه ذخیره سازی 16 گیگابایت به همراه درگاه microSD
  • حافظه رم 2 گیگابایت
  • باتری 3000 میلی آمپر ساعت
  • رادیو FM، وای-فای- NFC، A-GPS، بلوتوث 4.0
  • زمان عرضه به بازار کشور: آبان ماه

از آنجایی که تلفن ضد آب است درگاه‌های مختلف آن با درپوش‌های از جنس پلی کربنات پوشیده شده‌اند تا مانع نفوذ آب و مایعات به داخل دستگاه شوند. البته در Z1 نیز همچون Z Ultra دریچه پرکاربرد جک هدفون فاقد درپوش است تا به راحتی قادر به اتصال هدفون به آن باشید. سونی از همان دکمه حلقوی شکل پاور در میانه راست تلفن استفاده نموده که این روزها به نوعی امضاء تلفن‌های اکسپریا سونی است. در بالای این دکمه درگاه مربوط به سیم کارت و در قسمت پایین آن نیز دکمه کم و زیاد کردم حجم ضدا و در قسمت پایین نیز دکمه فیزیکی شاتر وجود دارد. در لبه چپ تلفن درگاه‌های میکرو SD و میکرو USB و همچنین درگاه جدید داک سونی وجود دارد.

همچنین اگر بخاطر داشته باشید در بررسی Z Ultra و Z به این موضوع اشاره کردیم که استفاده از دوربین در زیر آب با دشواری همراه است چرا که صفحه نمایش در زیر آب تقریبا غیرقابل استفاده است و از این رو نمی‌توان دکمه لمسی روی صفحه را زمانی که تلفن در آب فرو رفته فشار داد و متقابلا عکاسی کرد. اما سونی در Z1 این مشکل را با اضافه کردن یک دکمه فیزیکی شاتر که در لبه پایین سمت راست جای گرفته حل نموده است. سونی حتی در انتخاب دکمه شاتر چه از نظر مکان و چه از نظر شکل دکمه و ارتقاع آن دقت نموده تا برخلاف برخی از تلفن‌های قدیمی سری اکسپریا که دارای دکمه فیزیکی شاتر بودند، استفاده از آن بسیار آسان و لذت بخش شود. هر زمان که دکمه شاتر را فشار دهید مهم نیست که دستگاه قفل باشد، یا در حالت استندبای، در کمتر از 1 ثانیه نرم افزار دوربین اجرا شده و امکان عکس برداری میسر می‌شود.

صفحه نمایش

اکسپریا Z1 همچون اکسپریا Z مجهز به یک صفحه نمایش 5 اینچ با رزولوشن Full HD و تراکم 441 پیکسل در اینچ است. اما سونی این بار صفحه نمایش را به میزان قابل ملاحظه‌ای بهبود بخشیده و از فناوری Trilumions برای بهبود کیفیت تصویر و نمایش زنده و طبیعی رنگ‌ها بهره برده است. این صفحه نمایش از موتور پردازش تصویر سونی با نام X-Reality نیز پشتیبانی می‌کند. این دو فناوری پیش از این در تلفن Xperia Z Ultra نیز مورد استفاده قرار گرفته بودند.

Xperia Z1 Display

ما صفحه نمایش Xperia Z1 را در شرایط مختلف و در کنار Optimus G Pro با صفحه نمایش IPS LCD و گلکسی اس 4 با صفحه نمایش AMOLED مورد مقایسه قرار دادیم. صفحه نمایش Z1 از شدت روشنایی بسیار خوبی برخوردار است و تصویر آن در محیط‌های پرنور خارجی، واضح‌تر از دو رقیب IPS و AMOLED است.

display test zoomit z1صفحه نمایش  Z1 از نظر عمق رنگ مشکلی و نمایش صحیح و دقیق رنگ سفید نیز بسیار خوب عمل کرده و از این رو کنتراست تصویر فوق العاده‌ای را ارائه می‌کند. حال اگر X reality را نیز فعال کنید، همه چیز برای تماشای فیلم و اجرای بازی‌ها ایده آل خواهد شد. X-Reality در واقع میزان نویز تصویر را کاهش داده، تیزی آن را بهبود بخشیده و رنگ‌ها را نیز کمی زنده‌تر نمایش می‌دهد. ما فعال کردن آن را همیشه توصیه می‌کنیم چون در کنار حفظ رنگ‌های طبیعی، بر جذابیت تصاویر نیز می‌افزاید.

بزرگترین مشکل صفحه نمایش Xperia Z در زاویه دید آن بود، اما در Z1 این موضوع به میزان قابل ملاحظه‌ای حل شده است. براساس آزمایشاتی که ما انجام دادیم، زاویه دید Z1 به خوبی AMOLEDها یا حتی صفحه نمایش Xperia Z U نیست. هر چند تصویر تا حدود زاویه 130 تا 140 درجه به شکل قابل قبولی نمایش داده می‌شوند. اما وقتی زاویه دید خود را به بیش 140 درجه افزایش دهید رنگ‌ها به سفیدی گرایش پیدا کرده و از کیفیت تصویر کاسته می‌شود. کمتر اتفاق می‌کند که با زاویه بیش از 140 درجه به صفحه نمایش موبایل خود نگاه کنیم، اما اگر زاویه دید بیش از 140 درجه برایتان اهمیت دارد Xperia Z1 ناامیدتان خواهد کرد.

در کل نمی‌توان صفحه نمایش Z1 را به هیچ وجه با Z مقایسه کرد چه از نظر دقت نمایش رنگ‌ها و چه از نظر کنتراست تصویر و حتی زاویه دید. اما از نظر زاویه دید، صفحه نمایش Z Ultra به مراتب بهتر از Z1 به نظر می‌رسد.

نرم افزار

اکسپریا Z1 مجهز به نسخه 4.2.2 سیستم عامل اندروید به همراه رابط کاربری خود سونی است. بسیاری انتظار داشتند که سونی از نسخه جدید رابط کاربری خود در تلفن Z1 رونمایی کند، اما این اتفاق رخ نداد. البته سونی تغییراتی را در بخش‌های مختلف سیستم عامل اعمال کرده است؛ به عنوان مثال نرم افزار دوربین به طور کامل دگرگون شده و حالا امکانات گسترده‌ای را در خود جای داده است یا مثلا یک قابلیت بسیار جالب برای پیاده سازی واقعیت افزوده به سیستم عامل اضافه شده است که در ادامه آنها را بررسی خواهیم کرد.

 

در نوار بالای سیستم عامل کلیدهای میان‌بر برای دسترسی به امکانات سیستم عامل از جمله کنترل صدا، وای-فای، بلوتوث، شدت روشنایی، بخش تنظیمات و غیره وجود دارد. از طریق بخش تنظیمات سیستم عامل نیز امکان کم و زیاد کردن موارد موجود در این بخش وجود دارد. البته این نکته را در نظر داشته باشید که حداکثر می‌توان 10 میانبر را به این لیست اضافه نمود.

امکان اضافه کردن ویجت‌های مختلف در صفحه قفل گوشی نیز وجود دارد، شما می‌توانید ویجت مربوط به ایمیل، جیمیل، سرویس Google Now، تقویم یا TrackID و ساعت Digital Clock را به این صفحه اضافه کنید تا حتی در صفحه قفل گوشی نیز به آنها دسترسی داشته باشید.

دیگر قابلیت‌های نرم افزاری رابط کاربری سونی که پیش از این در بررسی Z Ultra و Z بطور مفصل به شرح آنها پرداختیم در Z1 نیز وجود دارند که از آن جمله می‌توان به پخش کننده موسیقی Walkman برای پخش فایل‌های چند رسانه‌ای، نرم افزار Socialife برای اتصال به شبکه‌های اجتماعی و دریافت اخبار، نرم افزار TrackID که همچون Shazam عمل می‌کند و نرم افزار بارکد خوان NeoReader اشاره کرد.

در Xperia Z1 همچون Z Ultra منوی جدیدی اضافه شده که با کشیدن دست از سمت چپ به راست صفحه فعال می‌شود و یک لیست قابل سفارشی شدن از اپلیکیشن‌ها را نمایش می‌دهد.

تلفن Xperia Z1 به خوبی از زبان فارسی پشتیبانی می‌کند و کاربر می‌تواند علاوه بر فارسی نمودن منوها، از صفحه کلید فارسی نیز استفاده کند.

سونی نرم افزار Pixlr Express، محصول شرکت اتودسک را برروی Z1 نصب نموده تا کاربر به راحتی قادر به ویرایش تصاویر گرفته شده با دوربین 20.7 مگاپیکسلی و اعمال طیف وسیعی از افکت‌های مختلف تصویری باشد. این نرم افزار یکی از بهترین‌ها در زمینه ویرایش عکس است و ابزارهای متنوعی را در اختیار کاربر قرار می‌دهد.

Pixlr

سونی همچنین یک ابزار بسیار مفید برای تهیه نسخه پشتیبان از اطلاعات کاربر را در بخشی به نام Backup & Restore اضافه نموده که از طریق آن  می‌توان از کلیه اطلاعات شامل، اپلیکیشن‌های نصب شده، لیست تماس‌ها، پیامک‌ها، فایل‌های ذخیره شده و غیره، بک‌آپ گرفته و هر زمان که به آنها نیاز داشتید فایل پشتیبان را باز گردانید.

نرم افزار دوربین نیز دستخوش تغییرات بسیار شده، در واقع سونی این نرم افزار را از نو بازطراحی نموده و قابلیت‌های متنوعی را به آن افزوده است. حالا می‌توان به صورت دستی برخی از تنظیمات مانند ISO و تشخیص نور سفید، دسترسی داشت  و عکس‌های خاص و باکیفیت را به کمک سنسور بزرگ دوربین تهیه کرد. همچنین امکان عکس بردرای پانوراما نیز وجود دارد. قابلیت جالب دیگر عکس برداری پشت سر هم است که در آن وقتی دکمه شاتر را فشار می‌دهید، 30 فریم از قبل از فشار دادن دکمه و 30 فریم نیز پس از فشار دادن آن ذخیره می‌شود، درست شبیه آنچه پیش از این در دوربین HTC One شاهدش بودیم. به این ترتیب حتی لحظه قبل از فشار دادن شاتر را نیز از دست نخواهید داد.

xperia z1 camera 08

 اما قابلیت جذاب و جدید سونی که در Z1 اضافه شده و پیش از این نیز نوعی از آن را در کنسول دستی Ps Vita شاهد بودیم، مربوط به قابلیت واقعیت افزوده است که با فعال کردن آن می‌توان موارد مختلف و بعضا بامزه‌ای را به صحنه‌های زنده محیط واقعی اضافه کرد. مثلا می‌توانید چند کارکتر کارتونی را در اتاق کودک خود و در کنار فرزند دلبندتان قرار دهید و از آن محیط ترکیبی از واقعیت و دنیای مجازی، عکس برداری یا حتی فیلم برداری کنید یا مثلا چند دایناسور را در محیط پارک ظاهر نمایید! این قابلیت بسیار جالب و سرگرم کننده است که می‌تواند هر کسی را ساعت‌ها سرگرم خود کند. موجودات زنده در این محیط مجازی-واقعی در حرکت هستند و حتی با لمس آنها می‌توانید مکان قرار گیری‌شان را تغییر دهید.

 

قابلیت دیگر نرم افزار دوربین Z1 که با نام Info Eye شناخته می‌شود، شبیه به Goodle عمل می‌کند و مثلا اگر از یک بنای تاریخی عکس بگیرید، اطلاعات مربوط به آن بنا یا شی خاص را نمایش می‌دهد. این ابزار همچنین امکان خواندن بارکدها و QR Code ها را نیز در اختیار شما قرار می‌دهد. از طریق این ابزار می‌توان اطلاعات مربوط به کتاب مورد نظر خود را از طریق عکس گرفتن از جلد آن بدست آورید.

دوربین

یکی از شاخص‌ترین قابلیت‌های Z1 سونی بکارگیری یک سنسور 1/2.3 اینچی با رزولوشن 20.7 مگاپیکسل و از نوع CMOS است. این سنسور از خانواده Exmor RS خود سونی است و از موتور پردازش BIONZ بهره می‌برد. لنز آن نیز از سری G با دیافراگم F/2.0 است.

در ابتدا بگذارید تا نگاه عمیق تری به اعداد ارقام این تلفن هوشمند داشته باشیم و ببینیم که تا چه حد بر روی کاغذ این ماژول جدید سونی رقابتی است. این ماژول جدید و قدرتمند دارای یک سنسور از نوع 1/2.3 اینچی است که مساحتی به مراتب بیشتر از سنسورهای 1/3 اینچی رایج در موبایل‌هایی مانند آیفون ۵ اس یا گلکسی اس ۴ دارد. سوال اینکه چقدر؟

Xperia Z1 Photo

مساحت سنسور 1/2.3 در حدود ۲۸.۵ میلیمتر مربع است در صورتی که مساحت سنسور 1/3 نزدیک به ۱۷.۳ میلیمتر مربع می‌باشد. یعنی چیزی در حدود ۶۴ درصد مساحت بیشتر و به طبع آن دریافت نور بیشتر. این مقدار چشمگیر و تاثیر گذار است. البته اندازه هر پیکسل در حدود همان سنسور های ۱۳ مگاپیکسلی است با این تفاوت که تعداد بیشتری از آنها اطلاعات را از صحنه مورد نظر ذخیره می کنند و نتیجه جزییات و وسعت دینامیکی بهتر است.

حال این مساحت بسیار بیشتر را در کنار لنز جدید سونی که نام G (نامی که سونی تنها بر روی لنزهای حرفه ای خود می‌گذارد و نشانه کیفیت ساخت بسیار بالای آن است) را به یدک می‌کشد، قرار دهید. لنزی که در آزمایش‌ها مشخص شد که از کیفیت بسیار بالایی برخوردار است و از گوشه تا گوشه، تصویری شفاف ارایه می‌کند. در ضمن این لنز دارای دیافراگم f/2.0 است که خود در کنار این سنسور بزرگ موجب ارتقاء کیفیت عکس‌ها می‌شود.

تمام موارد بالا را با وجود بدنه 8.5 میلیمتر، صد چندان جذابتر به نظر می‌رسد. برای مقایسه لومیا 1020 رقیب ویندوزی Z1، دارای ضخامت 10.4 میلیمتر آن هم بدون در نظر گرفتن زائده ماژول دوربین است. یا گلکسی اس 4 زوم با همین اندازه سنسور بدنه ضخیم تا 2.5 سانتی متر دارد که البته یکی از دلایل آن لنز با بزرگنمایی 10 برابر اپتیکال است. در هر صورت اکسپریا Z1 با وجود باتری 3000 میلی آمپر ساعتی و ماژول بسیار قدرتمند دوربین باز هم توانسته ابعاد را در محدوده موبایل‌های نازک نگاه دارد، که یک دستاورد بزرگ مهندسی محسوب می‌شود.

مشخصه بعدی این ماژول فاصله کانونی آن است . فاصله کانونی دوربین اکسپریا Z1 تقریبا 27 میلیمتر است که در ناحیه وسیع (WIDE) قرار می‌گیرد. اگر بخواهیم مقایسه اجمالی داشته باشیم تقریبا این فاصله کانونی از اکثر پرچمداران مانند گلکسی اس ۴ یا آیفون ۵ اس کمتر است. این موضوع شاید در برخی موارد به کار شما آید. مثلا وقتی شما در یک اتاق کوچک یا در یک فاصله کم قصد عکس برداری از یک صحنه را دارید دیگر نیازی به این نیست که فاصله زیادی از آن بگیرید و لنز وسیع آن به راحتی تمام صحنه را برای شما ذخیره خواهد کرد.

نمونه تصاویر گرفته شده با اکسپریا Z1:

(برای مشاهده تصاویر در رزولوشن واقعی به صفحه فیلکر مراجعه کنید، همچنین برای مقایسه عکس‌های گرفته شده با گلکسی اس 4 سامسونگ به این مقاله مراجعه کنید.)

 

مطالب مرتبط
بخش نظرات این مطلب
آخرین نظرات ثبت شده برای این مطلب را در زیر می بینید: برای دیدن نظرات بیشتر این پست روی شماره صفحه مورد نظر در زیر کلیک کنید:
بخش نظرات برای پاسخ به سوالات و یا اظهار نظرات و حمایت های شما در مورد مطلب جاری است.
پس به همین دلیل ازتون ممنون میشیم که سوالات غیرمرتبط با این مطلب را در انجمن های سایت مطرح کنید . در بخش نظرات فقط سوالات مرتبط با مطلب پاسخ داده خواهد شد .
شما نیز نظری برای این مطلب ارسال نمایید:
نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: